Υλικά
- 200 γρ άπαχο φρέσκο γάλα
- 120 γρ νερό
- 100 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- + 100 γρ. βούτυρο light
- 2 αυγά
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 50 γρ φρέσκια μαγιά
- 100 γρ SteviaParana κρυσταλλική σε αναλογία 1:3 + 2 κ.σ. ακόμα ή 300γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 κ.γλ. δάκρυα μαστίχας
- 1 φακελάκι (15 γρ) μαχλέπι σε σκόνη
- 2 βανίλιες
- 1/2 κ.γλ αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (μου πήρε ακριβώς 870γρ)
- 1 αυγό και φιλέ αμυγδάλου για από πάνω
Εκτέλεση
- Το πρώτο που κάνουμε είναι να ανάψουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για 3 λεπτά και τον σβήνουμε… θέλουμε να έχουμε ένα ζεστό μέρος
- Eπίσης να έχουμε εκτός ψυγείου βούτυρο και αυγά για 3 ώρες τουλάχιστον.
- Σε ένα μπολ βάζουμε γάλα+νερό ελαφρώς χλιαρά και διαλύουμε την μαγιά.
- προσθέτουμε 1 φλ.τσ. απο το αλεύρι μας ανακατεύοντας καλά να γίνει χυλός. Το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και πάμε στο μίξερ!!!
- Βάζουμε τα 100γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ελαφρά λιωμένο μαζί με τα 100γρ στέβια και χτυπάμε πολύ καλά.
- Βάζουμε στο μούλτι την μαστίχα μαζί με 2 κ.σ. στέβια να γίνει σκόνη και το προσθέτουμε στο μίξερ.
- Βάζουμε το ξύσμα πορτοκάλι το μαχλέπι τις βανίλιες – αλάτι – αυγά και το μείγμα μαγιάς.
- Σταματάμε για να βάλουμε στο μίξερ το εξάρτημα για ζύμωμα και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας το αλεύρι (κρατήστε 150 γρ από το κιλό), το δουλεύουμε για 3 λεπτά και μετά ρίχνουμε τα 100 γρ βούτυρο light λιωμένο, ακόμα 3 λεπτά χτύπημα και… έτοιμο!
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο σκεύος και όπως είναι τα χέρια μας λαδωμένα παίρνουμε την ζύμη και την βάζουμε μέσα (πρέπει η ζύμη να είναι πολύ μαλακιά).
- Βάζουμε τη ζύμη μας στο φούρνο που είχαμε ζεστάνει και το αφήνουμε 2 με 3 ώρες να φουσκώσει.
- Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας και το χωρίζουμε στα 4 (για 4 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα αν τα θέλουμε πιο μικρά.
- Με λαδωμένα χέρια παίρνουμε το ένα κομμάτι και κάνουμε 3 κορδόνια… (τα τραβάμε) πλέκουμε το τσουρέκι μας κοτσίδα.
Αν τα θέλουμε γεμιστά με την μερέντα μας (με SteviaParana) σε αυτή την φάση ανάμεσα στο κάθε κορδόνι βάζουμε μερέντα και κλείνουμε απαλά.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος για 2 ώρες ακόμα να φουσκώσουν!
- Σπάμε 1 αυγό σε μπολάκι μαζί με 1 κ.σ. νερό ανακατεύουμε καλά και με ένα πινέλο περνάμε τα φουσκωμένα μας τσουρέκια (απαλά μη ξεφουσκώσουν). Ρίχνουμε από πάνω φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε στους 180 για 20-25 λεπτά.